Казка на ніч: чому дітям гаджети не можуть замінити книги

23.02.2021   Administrator   Категорія: Сторінка для батьків

У нинішній «електронний» час нас усюди оточують розумні пристрої на кшталт телефонів, смартфонів і планшетів. І часом їх використовують там, де, здавалося б, їх використовувати не можна. Взяти, наприклад, виховання дітей.
Якщо раніше головними помічниками батьків були книги та іграшки, то тепер їх замінили розумні машини, що поєднують в собі і книги, і мультики, й іграшки. Навіть читання казок почали довіряти різноманітним гаджетам. Досить лишень натиснути на кнопку — й електронний пристрій прочитає дитині будь-яку казку, завантажену з Інтернету. Натомість сімейне читання — це цілий ритуал, який несе в собі чимало корисних функцій. Давайте поговоримо про користь казок і про те, чому їх повинні читати дитині батьки, а не лише сучасні електронні пристрої.

• Читання казок вголос — це не просто розвага, а прояв любові й турботи. Влаштовуючись з дитиною на ліжку з книгою в руках, ви демонструєте їй, що вона вам дорога (ви залишили свої справи і проводите разом час). Таким чином, зміцнюється духовний зв’язок між дитиною і батьками. Електронні ж пристрої всього лише розважають малюків. Підсовуючи дитині замість себе гаджет, ви наче відсторонюєтеся від дитини і тим самим розриваєте цей зв’язок.

• Через казки дитина вчиться робити добрі справи, допомагати іншим, набуває здатності співпереживати оточуючим, що позитивно відбивається на її характері в майбутньому. Але важливо не тільки читати, а й обговорювати казки, щоб дитина правильно сприймала отриману інформацію. Обговоріть з дітьми після читання вчинки героїв, пофантазуйте, запропонуйте уявити себе на місці персонажів — все це розвиває фантазію, вчить аналізувати вчинки і відрізняти добро від зла. Що ж до читання з гаджетів, то дитина лише запам’ятовує сюжет, але навряд чи казка, яку з нею ніхто не обговорив, зможе чогось навчити.

• Казка — це не лише розповіді, але і справжня енциклопедія по найрізноманітніших напрямах, адже на землі стільки країн і культур, і у кожної власні казки. Знайомлячи дитину з творами різних народів, ми даємо їй інформацію про все на світі — про різні традиції, побут, звичаї, фольклор. А ще в казках часто зустрічаються нові слова, які потрібно пояснювати дитині, щоб вона їх запам’ятовувала. Отже, через прочитання казок дитина розширює свій кругозір, знайомиться з новими традиціями, явищами і предметами. Електронні пристрої не зможуть в потрібний момент пояснити щось або уточнити, добавити чи прокоментувати. У результаті багато чого з почутого дитина може просто не зрозуміти.

• Казка на ніч — запорука міцного і спокійного сну, своєрідний ритуал, на кшталт вечірньої гігієни. Якщо читати дитині казки перед сном, то вона буде знати, що кожен вечір на неї чекає нове оповідання (або чергове прочитання улюбленого твору), і буде чекати того моменту, коли зможе з головою зануритися в світ чарівництва і фантазій. У свою чергу це очікування буде змушувати дитину щовечора бігти в спальню, а позитивні емоції будуть сприяти міцному і спокійного сну. Спілкування ж з електронними пристроями, навпаки, призведе до порушення сну (занепокоєння, часті пробудження серед ночі, відсутність бадьорості з ранку — все це результат впливу яскравих дисплеїв на психічний стан дитини).
Згадайте, скільки часу дитина проводить наодинці з електронними пристроями — вдома, в школі, на вулиці її оточують планшети і телефони. Чим старшою буде ставати дитина, тим частіше користуватиметься гаджетами, тому зараз дозвольте їй насолодитися звичайним, а не «електронним» дитинством.

Читайте малечі вголос якомога частіше, адже хороші книги допомагають створювати сімейний затишок і роблять полум’я домашнього вогнища яскравішим.